Anasayfa

Klasik İznik Çinileri

Klasik Kütahya Çinileri

Çini Tabaklar Promosyonlar Takılar Fincan Setleri

Karo ve Panolar

Çini Hakkında

iletişim

   
   
 

 

 
 
 

Kadife Kutulu Çini Lokumluk

 

Çerçeveli Çini Tabak

 

 

Bu teknik Kütahya çiniciliğinde önemli bir aşamadır. Sıraltı tekniğinde mavi, kobalt mavisi (lacivert), beyaz renkler kullanılmış ve çiniler ak hamurundan yapılmıştır. Kütahyaspor rengini bu çinilerden almıştır. Süsleme olarak daha çok küçük çiçekler, damarlı yapraklar, ince dallar , “S” biçimli motifler , kanca yapraklar kullanılmıştır. XVI. Yüzyılın ikinci yarısında büyük gelişme gösteren Kütahya çiniciliği, kendine özgü renklerle İznik çiniciliğinden ayrılır. Bu renkler sıraltında kobalt mavisi , firuze, çalık yeşili katılarak oluşturulmuştur. Kimi ustalar karışımlara başkalarına öğretmedikleri için bazı renkler günümüzde elde edilememektedir. XVII. Yüzyılda Kütahya, Osmanlı Çiniciliğinin merkezi olmuştur. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Kütahya da o dönem 34 çini atölyesi olduğunu yazmaktadır. Bu yıllarda İstanbul’da Kütahya da ve diğer şehirlerde pekçok camii ve bina Kütahya çinileri ile süslenmiştir.
Günümüzde Kütahya da pek çok çini imalathanesi vardır. Ayrıca çok sayıda yazma ve süsleme atölyeleri bulunmaktadır. Son zamanlarda bazı çiniciler tarafından yeni motifler denenmekte, Selçuklu desenleri stilize edilerek kullanılmaktadır. Ayrıca yeni bir teknik olan seramik kabartma tekniği uygulanmaktadır.
Kütahya çini atölye ve fabrikaları, satış mağazaları, pazarlama kuruluşları, Kız Meslek Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi çinicilik çalışmaları ,Anadolu Üniversitesi Kütahya Meslek Yüksek Okulu Seramik Bölümü, vb. gibi kuruluşları ile yurdumuzun gelişmiş tek çini merkezidir.

 

Anadolu’da bilinen en eski yerleşim birimlerinden biri olan Kütahya‘da çanak-çömlek işçiliği,Friglerden,Romalılara,Bizans’dan Selçuklulara ve Osmanlı’dan Günümüz Türkiyesi ’ne kadar süregelmiştir. Her uygarlığa bağlı olarak zaman zaman farklı ürünler de olsa temel de toprağı işlemeye yönelik süreç bu gün de  devam etmektedir. Kütahya’da çinicilik 18.yy.’ın başından itibaren  İznik çiniciliğinin eksikliğini doldurmaya başlamıştır. Kütahya ve İznik çinilerindeki en önemli ayrım;İznik çiniciliğinde  altyapıda yüksek kuvars ve kalın sır kullanırken,Kütahya çiniciliğinde daha düşük kuvars ve daha ince sır kullanılmıştır.Günümüzde hem İznik’te hem de Kütahya’da çinicilik yeniden canlanmış çok güzel eserler ortaya çıkmaya başlamıştır.İznik’te hem klasik Osmanlı çini altyapısı(yüksek kuvars) hem de Kütahya altyapısı(düşük kuvars) kullanılarak çini üretilmektedir. Aynı şekilde Kütahya’da da hem klasik altyapılı, hem de Kütahya altyapılı çiniler üretilmektedir.

Osmanlı saray çinileri ,karoları,Selçuklu sarayı cinileri,panoları Osmanlı sarayı çinileri, karoları , panolar, Çini niş objeleri ,Çini niş objeler,çini dekorasyon, retorasyon çok farklı bir dekor anlayışı, çağdaş mimaride çini kullanımı, günümüz mimarisinde çini ,çini restorasyonu, eski eser çini restorasyonu, çini tadilatı,iç dekorda çini kullanımı, klasik çini dekoru, klasik dekorasyonda çini kullanılması,eski saray çinileri,topkapı sarayı çinileri,çini dekoru,hat yazılı çini,hat yazılı çiniler, hat çini, hat çiniler,çini hat, çini hatlar, çini üzerine hat,hatlar,seramik üzerine hat çalışması, hediye çini vazolar , çini duvar süsleri, çini duvar panoları  hediyeler armağan armağanlar,  çinici mağazası mine de.

 
 

Mine Hediyelik

Tel: +90 212 458 36 57

 Faks:

+90 212 458 36 57

Mobil sürüme geçmek için tıklayınız.

 

 
 
 
 
Copyright © Mine Hediyelik All rights reserved.